Det blev en liten semestertripp till Cypern. Fick uppdrag av tidningen att åka ner och göra reportage om EU–landet Cypern, så jag och Leif Andersson, fotograf på Norran, jobbade i Ayia Napa under fyra dagar. Därefter tog jag semester på egen hand i ytterligare 14 dagar och då blev det Larnaca för min del.

USA

 

Läs mer om mina resebetraktelser från Cypern >>

 

Stad i förfall. Sedan den turkiska invasionen för 30 år sedan har Famagusta blivit en stad i förfall och ruiner. Visst pågår förbättringar, men såren efter härjningarna finns fortfarande kvar. En stad som en gång blomstrade är i dag en kaktusbevuxen tragisk del av Cypern. Det är svårt att förstå. Än svårare att ta till sig det meningslösa i söndring och förstörelse.
Men det är en del av verkligheten.

Ensamhet ger möten.
”Man måste ha vänner”, menade kvinnan och gav mig sitt armband, eftersom hon tyckte synd om mig som reste ensam. Jag fick även hennes historia. Det var en fantastisk gåva i ett minnesvärt möte. Läs mer om henne i resebetraktelsen!

Ruiner berättar.
Att resa runt på Cypern är också att resa i tid. Ön bär på en gammal historia och en och överallt kan man finna antikens spår.

Fiolen min
En man bland andra mitt i Larnacas gatuliv spelade vackra melodier. Hans fingrar löpte vant över strängarna och stråken dansade. Några ören till uppehället, en glad melodi och ännu en dag hade fått sin mening.
Vår chaufför berättar.
Chauffören Chris tog mig med till sitt barndomshem i Famagusta. Han berättade sin gripande historia och hans öga blev vått när han visade det som en gång varit hans pojkrum. Det hem och den trygghet han fick fly ifrån med stor dramatik, natten när turkarna invaderade.